Energiasäästu nädal “Energiatark”

7. novembrist – 13. novembrini toimus Energiasäästunädala “Energiatark”, millest võttis osa ka Energiaklass.

Üritusi oli seinast seina – elektriautode näitus, viktoriin riigikogus ning ka lihtsamaid loenguid nagu loengud Miina Härma Gümnaasiumis, Nõo Reaalgümnaasiumis (8. november) ja Hugo Treffneri Gümnaasiumis (10. november), kus esines Energiaklassi oma inimene Priit.

Priidu, Maaülikooli lektori, loengu teemadeks oli peamiselt primaarenergia lahtimõtestamine gümnaasiumiastmes ning samuti päikeseenergia olemuse selgitamine, päikese teekonna kirjeldamine, päikesekiirguse olemasolu ja –hulk. Samuti arutleti gümnasistidega, millistel eri viisidel päikeseenergiat me igapäevaselt kasutame.
Samuti võeti arutluse alla sooja vee ja elektri valmistamine päikeseenergia abil ning millistel puhkudel oleks päikeseenergia kasutamine nt. sooja vee soojendamiseks kõige optimaalsem.

Tagasiside loengule oli olemas ning mida veel enamat ikka soovida:)

Lisaks Priidu loengutele toimus reedel, 11. novembril seminar “Energiajuhtimine – mis see on?”, kus osalesid Energiaklassi spetialist Jaanus Uiga ja Woodenergy projektijuht Alo Allik.

Seminar toimus Energiasäästunädala raames ning selle korraldajaks oli Tartu Teaduspark

Seminari raames tutvustati Eestis veel vähetuntud energiajuhtimissüsteemi standardit ISO 50001/EN16001. Selgitati, et energiajuhtimissüsteem on vajalik energiapoliitika ja -eesmärkide püstitamiseks ning nende saavutamiseks.

Seejärel rääkis Eesti Maaülikooli PKI vanemteadur Veljo Kimmel Energy Trophy projekti käigus saadud praktilistest kogemustest energiajuhtimisel/energasäästu saavutamisel.

Samuti räägiti hoone juhtimissüsteemidest ning “targa maja” kontseptsioonist. Seminari lõpetas Aare Vabamägi (SA Kredex) oma ettekandega energiakasutuse planeerimisest omavalitsuse tasandil, kelle sõnul saaks iga omavalitsus väga lihtsalt muutuda “keskkonnasõbralikumaks”. Näiteks saab CO2 emissiooni paberimajanduse mõistes vähendada juba pelgalt sellega, kui minnakse üle rohelise elektri tarbimisele.

Leave a comment